Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Απογοητευτικές οι κρατήσεις για το 2015

Ηχηρό πλήγμα στον τουρισμό

Της Εύας Δ. Οικονομάκη από το www.enikonomia.gr

Μειούμενη εξακολουθεί να βαίνει η ροή των προκρατήσεων για το ερχόμενο καλοκαίρι, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι αυτές τις ημέρες βρίσκονται στη Διεθνή Τουριστική Εκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο, προσπαθώντας να ανατρέψουν το υπάρχον αρνητικό κλίμα. Η αρχική αύξηση των προκρατήσεων εξανεμίζεται σταδιακά, με τους ταξιδιώτες να τηρούν στάση αναμονής, «έως ότου αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι τουριστικοί πράκτορες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του enikonomia, οι απώλειες από τη ρωσική αγορά αναμένεται να είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχαν προβλέψει οι επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς με βάση τον προγραμματισμό των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας Transavia, οι πτήσεις από τη Ρωσία με προορισμό την Ελλάδα είναι μειωμένες κατά 65% συγκριτικά με την περσινή τουριστική περίοδο. «Αυτή τη στιγμή, τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις αγορές δεν είναι ενθαρρυντικά. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η ροή των προκρατήσεων έχει μειωθεί σημαντικά. Είχαμε αύξηση της τάξης του 30% και τώρα κινούμαστε με άνοδο κατά 5% σε ολόκληρη την Κρήτη», σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης. «Η Thomas Cook προχωρούσε σε 2.500 κρατήσεις την ημέρα στην Κρήτη και αυτή τη στιγμή δεν υπερβαίνει τις 500», συμπλήρωσε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η TUI, η οποία τις τελευταίες 25 μέρες παρουσιάζει πτώση στις κρατήσεις της σε όλη την Κρήτη. «Είχαμε σημειώσει άνοδο της τάξης του 20% και αυτή τη στιγμή η ροή έχει πέσει στο 2%», τονίζει ο Ν. Χαλκιαδάκης.

Πτωτικά κινούνται οι προκρατήσεις τόσο από τη γερμανική όσο και τη βρετανική αγορά, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, καθώς πρόκειται για τις δύο βασικές χώρες εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα. Η μοναδική αγορά που παρουσιάζει αυξημένο ρυθμό στις προκρατήσεις της είναι η γαλλική, χωρίς, ωστόσο, να έχει τη δυναμική για να αντισταθμίσει τις υπάρχουσες απώλειες από τις υπόλοιπες αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: